De beurzen hebben vrijdag wereldwijd meer dan 2.000 miljard dollar, omgerekend 1.800 miljard euro, verloren nadat de Britten voor uittreding uit de Europese Unie stemden. Dat is het grootste verlies sinds 2007, toen de eerste metingen van S&P Down Jones Indices plaatsvonden.

Dat schrijft de Financial Times. In de financiële sector ging ongeveer 400 miljard dollar in rook op. Volgens Thierry Albert Wizman van de Australische investeringsbank Macquarie was het een intuïtieve reactie van beleggers. “Ik denk dat het nieuws zo onverwacht kwam dat er niet genoeg tijd was om na te denken.”

De gevolgen van een Brexit zijn moeilijk in te schatten, en het zal een tijd duren voordat duidelijk is hoe de wereldeconomie geraakt zal worden, stelt Katie Nixon, investeerder van Northern Trust Wealth Management. “Beleggers hangen daarom nu een nieuwe prijs aan hun investeringen om de verhoogde risico’s te dekken.”

Slechtste dag sinds 1987

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 5,7 procent lager op 424,20 punten. In de loop van de sessie wist de hoofdindex op het Damrak nog wel iets van de eerdere minnen tot wel 9 procent goed te maken. Desondanks gaat de handelsdag de boeken in als een van de 25 slechtste beursdagen ooit. Slechtste dag ooit is nog steeds 19 oktober 1987, toen de AEX 12 procent kwijtspeelde.

De MidKap sloot uiteindelijk 6 procent lager op 609,86 punten. De beurs in Londen ging 3,2 procent omlaag, Frankfurt en Parijs verloren tot 8 procent. Milaan en Madrid daalden ruim 12 procent.

Vooral de financiële sector kreeg rake klappen. ING (min 14,9 procent) was de grootste daler in de AEX, Aegon zakte ruim 11 procent en ABN AMRO kelderde 10,2 procent. ArcelorMittal en Randstad stonden ook bij de grootste verliezers met minnen van meer dan 12 procent. De AEX kende geen winnaars.

Ook elders in Europa moesten bankaandelen het ontgelden. In Londen deden RBS (min 18 procent), Barclays (min 17,7 procent) en Lloyds Banking Group (min 21 procent) een jas uit. In Parijs kelderde Crédit Agricole 14 procent en BNP Paribas ging meer dan 17 procent onderuit. Deutsche Bank verloor ruim 14 procent. Het Spaanse Banco Santander dook 20 procent in de min en het Italiaanse UniCredit leverde 24 procent in.

Luchtvaartgroep IAG verloor in Londen ruim 22 procent. Het moederbedrijf van onder meer British Airways schroefde zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij als gevolg van de uitslag van het referendum.

Ook Wall Street verliest

Ook Wall Street sloot diep in het rood. De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 3,4 procent lager op 17.399,86 punten. De brede S&P 500 zakte 3,6 procent tot 2037,30 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 4,1 procent naar 4707,98 punten.

Net als in Europa moesten banken in New York het ontgelden. Morgan Stanley behoorde met een min van ruim 10 procent tot de sterkste dalers. Maar ook branchegenoten als Citigroup (min 9,4 procent), JPMorgan Chase (min 7 procent), Bank of America (min 7,4 procent) en Wells Fargo (min 4,6 procent) deelden in de malaise.

Ook de oliesector deed een jas uit. Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent minder waard op 47,62 dollar. Brentolie daalde 4,9 procent tot 48,43 dollar per vat. In het kielzog gingen de aandelen van oliebedrijven als Chevron (min 2,4 procent) en ExxonMobil (min 2,6 procent) mee omlaag. Oliedienstverleners als Baker Hughes, Halliburton en Schlumberger verloren tot ruim 4 procent.

Gouddelvers zoals Barrick Gold en Newmont Mining profiteerden van de sterk gestegen goudprijs. Zij zagen hun beurswaarde respectievelijk 5,8 en 5,1 procent stijgen. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal. Voor een troy ounce (31,1 gram) goud moest tegen het einde van de sessie 1319,27 dollar worden afgetikt.

Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl